U kunt de producten op deze site enkel komen afhalen in onze winkel Kamp Lederwaren in Almelo

Mijn winkelwagen (0)
  • Grootste reis- en lederwarenwinkel van Oost NL
  • Bekijken en afhalen mogelijk
  • Verzending niet mogelijk

Koffer inpakken? 6 praktische tips & 4 handige hacks

Het inpakken van je koffer kan een stressvolle aangelegenheid zijn. Heb je alles wel bij je? En welke hoeveelheid vloeistof mag je ook alweer meenemen in je handbagage? Met deze tips en hacks ga je goed voorbereid op reis!

 

Tip 1 (handbagage): niet meer dan 100ml aan vloeistof per eenheid en 1 liter in totaal

Je zou denken dat dit inmiddels wel algemeen bekend is maar dat blijkt toch niet altijd zo te zijn. Te vaak gebeurt het nog dat nietsvermoedende passagiers staande worden gehouden met bijvoorbeeld een flesje drinken. Daarnaast vergeten veel mensen dat ook tandpasta, deodorant en andere “vloeibare” stoffen onder deze regel vallen. Bij het inpakken van je vloeistoffen moet je altijd rekening houden met het volgende:

  • De inhoud van de vloeibare stof mag niet meer dan 100ml zijn
  • In totaal mag je niet meer dan 1 liter aan vloeibare stoffen
  • Alle vloeistoffen moeten in een hersluitbare plastic zak passen, van maximaal 1 liter.
  • Maximaal één plastic zak van 1 liter per persoon
  • Er is alleen een uitzondering voor medicijnen, dieetvoeding en babyvoeding, mits aantoonbaar nodig.

 

Tip 2: Waardevolle spullen zoveel mogelijk in de handbagage

Het gebeurt steeds minder vaak dat luchtvaartmaatschappijen bagage kwijtraken. Volgens het SITA bagage onderzoek is het aandeel zoekgeraakte bagage in 2015 gedaald met 50% ten opzichte van 2007. Ondanks deze daling zijn er nog steeds 23,1 miljoen tassen/koffers als vermist opgegeven in 2015! Alleen dit gegeven zou al reden genoeg moeten zijn om je meest waardevolle spullen altijd in je handbagage mee te nemen. Bovendien kun je je normale bagage niet in de gaten houden en dat kun je wel met je handbagage. Neem dus geen risico en zorg ervoor dat je je laptop, tablet en fotocamera meeneemt in je handbagage.

 

Tip 3: Denk aan de juiste adapter

Niet alle stopcontacten zien er zo uit zoals bij jou thuis. Sterker nog, ieder werelddeel heeft zo’n beetje een eigen soort stopcontact. Koop daarom een wereldstekker en neem deze altijd mee op reis als je reist naar een ander werelddeel. Wil je per land een overzicht van het type stekker? Check dan dit handige overzicht. In de meeste landen in Europa en een aantal landen in Zuid Amerika en Azië kun je gebruikmaken van de stekkers die je thuis ook hebt.

 

Adapters per werelddeel

Illustratie door: Anna Kolesnikova (iStock)

 

Tip 4: Inpak hack! Gebruik lenzenbakjes voor cosmetische producten

Life hacks, wie kent ze niet tegenwoordig. Ook voor het inpakken van je koffer zijn er een aantal handige en wat minder handige hacks te bedenken. Dit is persoonlijk één van mijn favoriete hacks:

Bij tip 1 kon je al lezen dat vloeistoffen vaak een struikelblok zijn bij het inchecken. Dat komt mede doordat de dames hun crèmes mee willen nemen op reis en de heren graag hun wax of gel. Dit zijn vloeibare producten en deze producten worden vaak verkocht in potjes van meer dan 100ml. Voor een weekendje of een kleine week weg heb je echt niet zoveel nodig. Vooral voor dit soort kortere tripjes is deze hack dus ideaal: Als je lenzen hebt dan heb je vast al wel een lenzenbakje. Zo’n bakje leent zich uitstekend om kleine hoeveelheden wax, gel of make-up in te vervoeren in de handbagage. Heb je geen lenzenbakje, dan kun je deze voor een zacht prijsje kopen bij een opticien.

 

lenzenbakje om make up te bewaren

Foto door: Kathleen Kamphausen

 

Tip 5: Inpak hack! – Vouw je kleding niet op maar rol je kleding op

Deze hack heb ik zelf echt omarmd. Zeker als ik op een trip ga met bijvoorbeeld Ryan Air en ik geen zin heb om extra te betalen voor het nemen van een ruimbagage, is deze hack mijn redding. Door kleding op te rollen bespaar je echt ruimte en bovendien kreuken je bloesjes, overhemden en T-shirts hierdoor minder snel. Probeer het zelf, het werkt echt!

 

kleding opgerold in koffer

Foto: iStock

Tip 6: Inpak hack – Stop de zwaarste spullen altijd aan de kant van de wieltjes van je koffer

Als je niet nadenkt over welke spullen je waar in je koffer stopt, is de kans groot dat je de zwaardere spullen ook wel eens niet aan de kant van de wielen hebt gestopt. Als je dan de koffer even neerzet en iemand stoot de koffer heel iets aan, dan valt de koffer al snel om. Maar niet als je de zwaarste spullen aan de kant van de wielen stopt. 

Tip 7: inpak hack – Gebruik een pillenbakje voor je ringen, oorbellen en andere sieraden

Deze hack zag ik een keer voorbij komen in een filmpje op YouTube. Als je sieraden als ringen en oorbellen wil meenemen dan stop je ze bijna altijd bij elkaar in een doosje omdat je niets hebt waar ze apart in passen. En doordat je ze allemaal bij elkaar stopt, liggen ze natuurlijk allemaal door elkaar als je aankomt op je bestemming. Met een pillendoos kun je eenvoudig al je oorbellen en ringen apart van elkaar opbergen. Voor 3 euro koop je al zo’n doosje!

 

pillendoos

Foto: iStock

Tip 8: inpak hack – Bescherm parfumflesjes en andere breekbare spullen door ze in dikke sokken te stoppen voordat je ze in je koffer stopt

Met deze hack komen de door je oma gebreide sokken toch nog van pas. Dikke wollen sokken zijn namelijk uitstekend geschikt als bescherming voor bijvoorbeeld parfumflesjes en andere breekbare spullen.

Tip 9: Houd je van shoppen? Vergeet dan niet om wat ruimte over te laten

Deze tip komt vooral van pas voor de shopverslaafden onder ons. Maar sowieso blijkt uit onderzoek dat er meer op vakantie wordt geshopt dan dat er thuis wordt geshopt. Ook al ben je het vaak niet eens van plan, gebeurt het toch. Houd daarom altijd wat ruimte vrij, al is het alleen al omdat de mogelijkheid bestaat dat je met nieuwe kleding of elektronica naar huis gaat. En denk bij het inpakken van je nieuwe Samsonite koffer gelijk even dat je je kleding oprolt en niet opvouwt ;-).

Tip 10: Maak een lijstje

Lijstjes, tegenwoordig maken we ze overal voor. En dat is niet voor niets want mensen zijn geneigd om dingen te vergeten naarmate het lijstje in hun hoofd groter wordt. Door daadwerkelijk een lijstje bij te houden voorkom je dat je dingen vergeet of over het hoofd ziet. Doe dit ouderwets met pen en papier of gebruik een van de vele apps waarmee je lijstje kunt bijhouden. Mijn favorieten zijn:

Met deze tips zorg je ervoor dat je goed voorbereid op reis gaat en voorkom je vakantiestress. Doe er dus je voordeel mee!