U kunt de producten op deze site enkel komen afhalen in onze winkel Kamp Lederwaren in Almelo

Mijn winkelwagen (0)
  • Grootste reis- en lederwarenwinkel van Oost NL
  • Bekijken en afhalen mogelijk
  • Verzending niet mogelijk

Welk formaat koffer heb ik nodig? + 5 bonustips

Travel Tips & Tricks

Welk formaat koffer heb ik nodig? Die vraag heb je jezelf vast al eens gesteld. Anders was je waarschijnlijk niet op deze blog terecht gekomen. Het korte antwoord: dat ligt aan jou, de reis en jouw vakantieduur. Oké, niet echt een antwoord waar je direct op gehoopt had, dat begrijpen we. Daarom helpen wij je in deze blog graag verder op weg.

Het formaat van een koffer is uit te drukken op verschillende manieren. De afmetingen zeggen natuurlijk iets over de grootte van je koffer. Daarnaast geef de literinhoud je een indicatie over hoeveel volume de koffer heeft. Hoe groter het getal, hoe meer je mee kunt nemen. Dit had je waarschijnlijk zelf ook al wel bedacht.

Maar dan, hoe ga je al deze verschillende maataanduidingen tegen elkaar afwegen? En belangrijker nog, past die 20 kg aan bagage die je mee wilt nemen wel in je koffer? Het is een vraag die wij vaak gesteld krijgen. Logisch, want al die formaten zeggen niks over wat je nu eigenlijk mee kunt nemen en uiteindelijk is dat waar het jou als vakantieganger in spé echt om draait.

Om toch een beetje duidelijkheid te creëren hebben we hieronder de 4 meest voorkomende formaten voor je beschreven zodat jij een beter beeld hebt van welke maat koffer je nodig hebt. Onderaan de blog vind je vervolgens nog vijf bonus tips voor tijdens en na het kiezen.

De formaten op een rijtje

Let op: de weergegeven inhoud is een inschatting op basis van veel gekozen kledingstukken. Als vrouw zijnde wil je natuurlijk ook maar al te graag je föhn, krultang of andere items meenemen. Houd hier rekening mee bij het inschatten van de koffer maten en beschikbare ruimte.

Handbagage koffer

Je hebt vast direct een beeld bij de grootte van een handbagage koffer. Dit zijn de kleine koffertjes die je aan de hand mag meenemen het vliegtuig in. Deze koffers zijn 50-55 cm hoog. Dit is gemeten inclusief de wielen en exclusief de trekstang. De inhoud van deze trolleys is gelegen tussen de 20 en 50 liter. Een handbagage koffer biedt ruimte aan zo’n 10 kg aan bagage.

Een handbagage koffer is perfect geschikt voor een weekend weg of een korte citytrip. Wanneer je bereid bent wat concessies te doen in de mee te nemen outfits kun je er ook prima 4-8 dagen mee op vakantie. Je hebt dan het voordeel dat je geen ruimbagage hoeft in te checken. Dat scheelt tijd en soms ook geld.

Bekijk alle handbagage koffers

Middelgrote koffer

Als we een slag groter gaan dan het handbagage formaat, kom je uit bij de middelgrote koffers. De term ‘middelgroot’ roept misschien vragen op. Eigenlijk is een middelgrote koffer het kleinste formaat koffer dat bedoeld is als ruimbagage. Een middelgrote koffer heeft een hoogte van 55 tot circa 69 cm. De inhoud van deze koffers ligt tussen de 51 en 80 liter. Daarmee biedt een middelgrote koffer ruimte aan zo’n 10-15 kg bagage.

Een middelgrote koffer is ideaal voor korte vakanties van 4-8 dagen. Wanneer je niet te zwaar bepakt op reis wilt kun je met dit formaat koffer ook prima 2 weken uit de voeten. We raden je dan wel aan te kijken naar de koffers die qua inhoud eerder richting de 80 liter gaan.

Bekijk alle middelgrote koffers

Grote koffer

De grote koffer is het meest gekozen formaat koffer. Dit formaat koffer is namelijk voor allerlei soorten vakanties te gebruiken. Een grote koffer heeft een hoogte van 69 tot circa 77 cm hoog. De koffers hebben een inhoud van 81-110 liter. Deze trolleys bieden ruimte aan zo’n 15-20 kg aan bagage. Reken het gewicht van de koffer zelf er bij op en je komt aan een totaalgewicht van rond de 23 kg, het gewicht dat vliegmaatschappijen vaak als maatstaf voor ruimbagage aanhouden.

Of je nu gaat skiën in de sneeuw of gaat genieten van de zonnestralen op een subtropisch strand. Met een grote koffer ga je met gemak 9 tot 15 dagen op vakantie. Denk je aan de hand van bovenstaande lijst: Wat moet ik met zoveel kleding voor 2 weken? Dan behoor jij waarschijnlijk tot de groep mensen die de grote koffer prima mee kan nemen voor een reis van meer dan 2 weken.

Bekijk alle grote koffers

Extra grote koffer

Een extra grote koffer is het grootste formaat verkrijgbaar. Dit zijn koffers met een hoogte van circa 82 cm. De literinhoud varieert van 110 tot 140 liter, met uitschieters tot ruim 155 liter. Ga bij dit formaat uit van ruimte voor 25 tot 30 kg aan bagage.

De extra grote koffer is ideaal voor een vakantie van meer dan 15 dagen. Ook wanneer jouw mindset “bigger is better” is kun je dit formaat overwegen. De extra grote koffer is ook handig voor mensen die maar 1 koffer mee op reis willen nemen met daarin de bagage voor 2 personen. Houd er wel even rekening mee dat dit formaat koffer niet altijd kosteloos geaccepteerd wordt als ruimbagage.

Bekijk alle extra grote koffers

Tips

Met bovenstaande informatie lukt het je hopelijk om een geschikt formaat koffer te vinden die voldoet aan jouw vakantiewensen en jouw persoonlijke voorkeuren. Om af te sluiten hebben we nog een paar tips voor je:

  • Een iets grotere koffer (o.b.v. afmetingen) heeft niet altijd meer inhoud. Dit ligt net aan het ontwerp van de koffer. Vergelijk dus altijd even de literinhoud.
  • Meet zelf het gewicht van je koffer en bagage met een kofferweegschaal om verrassingen bij het inchecken te voorkomen.
  • Met vacuumzakken/compressiezakken kun je meer meenemen in dezelfde grootte van koffer.
  • Hoe slimmer jij jouw koffer inpakt, hoe meer je mee kunt nemen. Rol bijvoorbeeld je sokken op en stop ze in je schoenen. Dat scheelt ruimte. Wil je meer inpaktips? Check dan even onze blog met inpaktips.
  • Kies voor een koffer met een TSA slot en voorkom dat de douane je slot forceert.  Meer informatie over TSA sloten lees je in onze blog: Wat is een TSA slot?