U kunt de producten op deze site enkel komen afhalen in onze winkel Kamp Lederwaren in Almelo

Mijn winkelwagen (0)
  • Grootste reis- en lederwarenwinkel van Oost NL
  • Bekijken en afhalen mogelijk
  • Verzending niet mogelijk

Tips voor het kopen van een handbagage koffer

Travel Tips & Tricks

Een handbagage koffer kopen is iets waarvoor je je wel even moet inlezen. Hoe groot mag bijvoorbeeld je handbagage zijn? Het zijn vragen die wij vaak gesteld krijgen. Wij hebben daarom een aantal tips voor je op een rijtje gezet. Als je deze tips en adviezen opvolgt dan weet je zeker dat je niets over het hoofd ziet!

Waar ga je de koffer voor gebruiken?

Bij het kopen van een handbagage trolley bepaal je eerst waar je deze voor wilt gaan gebruiken. Zo’n kleine koffer is handig voor een vliegreis. Toch kan deze ook van pas komen wanneer je korte trips maakt met de trein of auto. Of als je elk weekend van je studentenkamer naar huis vertrekt om je ouders te bezoeken.

Hoe groot mag je handbagage zijn?

Handbagage afmetingen zorgen voor veel angst en keuzestress. Aan de ene kant zijn de afmetingen bepalend voor de maximale inhoud. Het zegt dus iets over hoeveel je mee kunt nemen. Daarnaast wil niemand het risico lopen een koffer te kopen die niet toegestaan is volgens de regels van de vliegmaatschappij. Of je nu met Ryanair, Transavia of KLM vliegt, de kans is dus groot dat jij je afvraagt hoe groot jouw handbagage koffer mag zijn.

Handbagage afmetingen: cabin size

(bron: www.consumerreports.org)

Er is door de IATA - een samenwerkingsorgaan van verschillende vliegmaatschappijen - ooit gesproken om één standaard maat te hanteren: 55x35x25 cm. Dit is in 2015 ook volop in het nieuws gekomen. Deze richtlijn is alleen nooit definitief gemaakt en is dus nog steeds niet van toepassing. In exact dit formaat zijn er dan ook (nog) niet veel koffers te verkrijgen.

De huidige IATA norm is nog altijd: lengte + breedte + diepte = maximaal 115 cm (incl. wielen). Een formaat van 55x40x20 cm volstaat in dat geval. Wil je op safe spelen voor alle vliegmaatschappijen, kies dan voor een koffer van 55x35x20 cm.

Ons advies is om altijd op de website van jouw vliegmaatschappij te kijken naar welke maten voor jou van toepassing zijn. Vraag je daarbij af met welke vliegmaatschappij(en) je het vaakst vliegt. Kies het formaat dat daar het beste bij past en benut deze maximaal zodat je zoveel mogelijk bagage mee kunt nemen. Staar je niet blind op die ene koffer die met alle maatschappijen mee mag als je in de praktijk toch vaak met dezelfde maatschappij vliegt. Weet ook dat de ene vliegmaatschappij de regels minder streng handhaaft dan een andere.

Een harde of zachte handbagage koffer?

Er is keuze uit allerlei soorten materialen. Grofweg zijn de materiaalsoorten onder te verdelen in twee groepen: hard of zacht.

Harde of zachte handbagage koffer

Een harde koffer biedt meer stevigheid en bescherming. Ook heeft deze over het algemeen een langere levensduur. Een koffer met harde buitenkant weegt meestal wel iets meer en is minder flexibel. De koffer geeft dus minder mee wanneer je deze maximaal wilt volproppen met kleding en is lastiger om op te bergen.

Een zachte buitenkant biedt minder bescherming en is over het algemeen lichter van gewicht. Het materiaal is ook flexibeler. Je kunt dan ook vaak meer kwijt in hetzelfde formaat koffer. Het grote voordeel is dat zachte koffers meestal een handig voorvak hebben, waardoor je belangrijke items snel kunt pakken zonder de trolley te hoeven openen. Dit scheelt weer tijd en moeite wanneer je bijvoorbeeld snel je paspoort wilt pakken.

Hoeveel wielen? Comfort versus inhoud

Je kunt kiezen tussen een handbagage koffer met twee wielen  (een upright) of één met vier wielen (een spinner). 

2-wiel of 4-wiel handbagage koffer

Een 4-wiel koffer biedt meer comfort doordat deze rechtop te verrijden is. Je kunt hierdoor makkelijker manoeuvreren door krappe ruimtes en je rug raakt minder belast. Een 4-wiel trolley heeft wel een kleinere inhoud dan een 2-wiel trolley met dezelfde afmetingen. Dit omdat de wielen bij een 4-wiel koffer onder de koffer gemonteerd zijn.

Een 2-wiel koffer heeft dus meer inhoud omdat de wielen deels in de trolley vallen en niet onnodig ruimte innemen. De verwerking van de wielen in de koffer zorgt er ook voor dat een 2-wiel trolley beter geschikt is voor ruw terrein.

Het gewicht van je handbagage koffer

Hoe lichter de koffer, hoe meer kilo’s aan bagage je mee kunt nemen. Vliegmaatschappijen hanteren uiteenlopende regels maar over het algemeen geldt een maximum gewicht voor handbagage van 7 tot 12 kg (totaal gewicht). Uitschieters naar boven zijn er bijvoorbeeld voor mensen die business class vliegen. Je kunt je dus voorstellen dat je minder kilo’s overhoudt als de koffer alleen al 4 kilo weegt. 

Zoals gezegd is een harde koffer meestal zwaarder van gewicht. Gelukkig zijn er zeker uitzonderingen. Zo zijn er Samsonite handbagage koffers gemaakt van Curv materiaal. Dit is een zeer lichte en flexibele materiaalsoort. De Cosmolite handbagage koffers wegen bijvoorbeeld maar 1,7 kg.

Wel of geen TSA-slot?

Het nut van een TSA-slot heb je kunnen lezen in een eerdere blog. Een TSA-slot op een handbagage koffer is geen noodzaak wanneer je deze altijd bij je houdt. Je kunt dan bij een douane controle gewoon zelf de koffer openen. Gaat je koffer ooit als ruimbagage mee, dan kan een TSA-slot wel van pas komen. 

TSA-slot

Hoe belangrijk is garantie?

Let ook altijd even op de garantie. Sommige merken bieden 2 jaar garantie waar anderen 5 of zelfs 10 jaar garantie geven. Hoe vaker je de koffer gaat gebruiken, hoe belangrijker materiaalkeuze en garantie natuurlijk voor je zijn.

Handbagage rugzak: CabinZero

Een handbagage koffer biedt vele voordelen. Toch zijn er tegenwoordig allerlei alternatieven wanneer je jezelf niet hele dagen met zo’n koffer ziet slepen. Eén merk dat we hierbij nog graag voor je uitlichten is CabinZero. Je kunt bij dit merk terecht voor handbagage rugtassen die minder dan 800 gram wegen. Geen wieltjes of een trekstang die ruimte inneemt, maar maximale inhoud binnen de geldende regels voor afmetingen.  

Handbagage rugzak: CabinZero

Meer vragen?

Hopelijk kun je met bovenstaande informatie nu wat gerichter op zoek naar een handbagage koffer. Heb je aanvullend toch nog vragen, neem dan gerust contact op met onze klantenservice.